петак, 8. октобар 2010.

SUSENJE CVECA, VOCA RADI DEKORACIJE

 

Iako smo vec zagazili u oktobar mesec, koji je sa sobom doneo jake vetrove, i, mogu slobodno reci, zimsko vreme, ipak mozemo pokusati da osusimo koji cvet i ulepsamo prostor u kome zivimo.

Susenje cveca se uglavnom izvodi leti, ali ako kojim slucajem dobijete koji buket cveca, umesto sto ce zavrsiti u kanti za djubre nakon dve nedelje, vi ga napravite vecnim!!!

Mnoge biljke mogu da se koriste za pravljenje buketa od suvog cveća. Za sušenje može da posluži i cveće iz bašte i ono sa livade, ali samo pod jednim uslovom - da nije ubrano posle kiše. Najbolje je da se cveće bere po toplom vremenu i to kasno popodne, pošto su tada biljke već delimično dehidrirane. Odaberite biljke koje nisu potpuno rascvetane, a od onih koje su zanimljive zbog svojih čaura, berite i sušite one kod kojih su se čaure upravo formirale. Važno je, takođe, da odaberete pravi metod za sušenje.

Sušenje na vazduhu

Cvetovi i žitarice su blago vezani u buket i okačeni naopačke da se suše na nekom suvom, dobro provetrenom mestu, zaštićene od sunca. Sa sredstvom za sušenje
Poređajte cvetove na dasku, prekrijte ih kristalima silikonskog gela i ostavite da se suše nekoliko dana.

Sušenje u vodi

Eukaliptus, hortenzija, šlajer... mogu da se osuše tako što ćete ih staviti u vazu u koju ste sipali četiri do pet centimetara vode, koja će postepeno isparavati.

Žitarice

Uvek deluju krhko i nežno. Berite ih na samom početku perioda cvetanja. Kad se osuše, poprskajte ih lakom.

Physalis

Izuzetno dekorativni narandžasti plodovi, nalik na papirne lampione, sazrevaju u septembru. Delovaće rustično i osvežavajuće u svakom buketu.

Echinops ritro

Ova robusna i uspravna biljka cveta krajem leta. Naročito su intenzivne boje cvetovi biljaka koje su direktno izložene suncu.

Hortenzija

Krajem avgusta njeni cvetovi počinju da menjaju boju i zato je to najbolji period za branje. Nemojte da sečete previše duge stabljike da bi biljka bujno cvetala i sledeće godine.

Helichrysum

Ova jednogodišnja biljka je nezaobilazna u buketima suvog cveća. Da bi cvetovi bili krupniji, ograničite zalivanje i redovno ukljanjajte bočne izdanke. 

VOCE
Osim cveca na ovaj nacin mozete susiti i voce, a po mom misljenju najlepse je voce poput limuna, mandarina, grejpa, jabuka... 
Susenje voca je dosta jednostavnije i brze a moze posluziti kao veoma zanimljiva dekoracija.
Uzmite papir za pecenje kolaca i rasporedite iseckano voce. Rernu ukljucite na najslabije i pecite ovako isecene kolutove oko 1h, a sve vreme neka vam rerna bude malo odskrinuta.
Voce pomalo okrenite kako bi se sto bolje osusilo...
Ovo susenje moze se obaviti i u mikrotalasnoj, tako sto izmedju dva papira za pecenje stavite voce i susite ga jedan minut. Ako za to vreme nije osuseno, produzujte susenje za po 10 sekundi sve dok ne budete zadovoljni ishodom.


Uz suseno voce mozete dodati koru od cimeta.
Kada je poprskate vodom za samo sat vremena pocece i lepo da mirise :)

Нема коментара:

Постави коментар